Alerjik Deri Hastalıkları

Alerji, herhangi bir maddeye karşı oluşan aşırı hassasiyet ve reaksiyon durumudur. En bilindik alerji çeşitleri arasında polenler, ilaçlar, çeşitli yiyecekler, toz, hayvan tüyü gibi çevresel etmenler gelmektedir. Egzama, ürtiker, anjioödem en sık yaşanan alerjik deri hastalıkları arasında yer almaktadır.

Egzamada; deride kuruluk, kızarıklık, pul pul dökülme gibi belirtiler gözlemlenmektedir. Bulaşıcı bir hastalık değildir.

Ürtiker hastalığında; ortası soluk etrafı kızarık kurdeşen olarak adlandırılan şekiller çıkmakta ve ciltte kaşıntıya neden olmaktadır. 20 dakika ile 3 saat içinde ortaya çıkıp kendi kendine yok olmaktadır. Ürtikerin bir türü olan akut ürtikerde ise kurdeşenler 6 hafta boyunca görülmektedir.

Anjioödem hastalığında ise göz, ağız ve genital bölge çevresinde şişlikler meydana gelmektedir. Sınırları belli olmayan bu şişlikler tek başına çıktığı gibi ürtiker ile de çıkmaktadır. Bu hastalıkta kızarıklık veya kaşıntı yerine şişkinlik ve ağrı gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır.

Egzama bağışıklık sisteminin alerjik reaksiyonu ile meydana gelmektedir. Ürtiker; çeşitli ilaçlar, gıdalar, toz tüy ve epitellere karşı alerji, enfeksiyon hastalıkları ve böcek ısırması gibi nedenlerle ortaya çıkmaktadır. Anjioödem ise genellikle bal arası, eşek arısı, tahta kurusu, ateş karıncası ve çocuklarda sivrisinek sokması sonucu ortaya çıkmaktadır.

Alerjik deri hastalıklarında bağışıklık sistemi zayıf olanlar, herhangi bir alerjene karşı hassas olanlar risk altındadır.

Alerjik deri hastalıkları genel olarak kaşıntı, dökülme ve ağrı gibi belirtiler verdiği için kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkilemektedir. Özellikle deride oluşan pul pul dökülmeler toplumdan uzaklaşmasına ve içe kapanmasına neden olmaktadır. Bunun yanında ilaçlara karşı olan alerji hayati önem taşımaktadır. Bu yüzde alerjik deri hastalıklarına sahip olanlar günlük hayatta her an tetikte olmaları gerekmektedir.

Alerjik deri hastalıklarında doktor randevusu öncesinde alerjiniz olan gıda, ilaç, toz ya da diğer şeylerin listesini yapmanız faydalı olacaktır. Bunun yanında hangi durumlarda nasıl belirtiler ortaya çıktığını da not edebilir ve doktorunuz ile paylaşabilirsiniz. 

Egzamada uzman bir dermatoloğun yapacağı fizik muayene tanı koymada yeterli olacaktır. Bunun yanında kesin tanı koymak için laboratuvar incelemesi de yapılmaktadır. Ürtiker hastalığı kendi içinde çeşitlere ayrıldığı için kan, idrar ve gaita tetkikleri ile tanı konulmaya çalışılmaktadır. Bunun yanında gerekli durumlarda radyolojik, diş röntgeni, batın ultrasonografisi, idrar kültürü, boğaz kültürü ve gizli enfeksiyon testleri de yapılmaktadır. 

Egzama tedavisinde ne yazık ki kesin bir tedavi seçeneği bulunmamaktadır. Uygulanan tedaviler daha çok belirtileri hafifletmek için yapılmaktadır. Egzamada ilaç tedavisinin yanında ve çeşitli merhemlerin kullanımı önerilmektedir.

Alerjik deri hastalıklarına sahip olanlar; cildi kurutan sabun ve kimyasallardan uzak durmalı, alkol ve cildi tahriş eden maddeler içeren kozmetik ürünlerini kullanmamalı, güneşe karşı koruyucu önem almalı, ilaç kullanımında dikkatli davranmalı, doktor kontrolü dışında ilaç kullanmamalıdır. Bunun yanında çok soğuk ya da çok sıcak ortamlarda kalınmamalı, çok dar ve yünlü kıyafetler giyilmemeli ve stresten uzak durmaları alerjik deri hastalıklarında semptomların ortaya çıkmasını engelleyecektir.

İlgili Uzmanlarımız



İlgili Uzmanlarımız
Uzm. Dr. Nazan SOĞUKOĞLU
(Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları)

Uzm.Dr.Fatma ISGANDAROVA
(Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı)

Uzm.Dr.Şüküfe ŞİRİNOVA
(Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı)

Uzm.Dr.Gülden KÖKÜMER
(Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı)

Dr. Cenap GÖKTAŞ
(Dr)

Dr.Semih Emre AYYILDIZ
(Hekim)

SAĞLIĞINIZI YAKINDAN TAKİP EDİN!